Wandelroute - Zuid-Limburg - Via Coriovallum

Heerlen Download deze route

Wandelroute - Zuid-Limburg - Via Coriovallum

Heerlen Wandelroute 90,8 km Heel moeilijk
De vrijwilligers van de Stichting Via Coriovallum opperde in 2021 het plan om de oude heirbanen, waarover vroeger ook al pelgrims trokken, opnieuw door pelgrims te laten bewandelen. 

Hiertoe is de Via Coriovallum ontwikkeld. Heerlen is daarmee aangesloten op het Europese netwerk van Pelgrimswegen naar Santiago de Compostela en Rome. Tevens is de Via Coriovallum een oefencircuit geworden voor wandelaars die pelgrimservaring op willen doen. 

De Via Coriovallum is in vele opzichten uniek, zowel vanwege het tracé, alsook de geschiedenis van het gebied. Delen van deze wandeling volgen namelijk de 'Via Belgica', een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van Romeinse wegen. 

Langs de wegen ontstonden kleine dorpjes die uitgroeiden tot grotere nederzettingen zoals Coriovallum, het huidige Heerlen. De route gaat door het mooie Zuid-Limburg met zijn heuvels en dalen, een zeer gevarieerd landschap. Je loopt over diverse soorten wegen, over paden, door zand, löss en soms ook modder. 

En het is een echte pelgrimstocht. Ook kun je, met je pelgrimspaspoort, overnachten in een echte pelgrimsherberg en in een klooster. De totale lengte van de route is 90 kilometer en gemakkelijk op te delen in kortere trajecten. 

Wie 10 kilometer genoeg vindt, stopt ermee en gaat volgende keer verder. Let op, deze route is niet bewegwijzerd via markeringen. Eventuele opmerkingen kunnen doorgegeven worden via routepunt@visitzuidlimburg.nl

Overzicht

Start- en eindpunt

Onderstestraat 1, 6301KA , Limburg

Soort route

Wandelroute

Afstand

90,8 km

Moeilijkheidsgraad

Heel moeilijk

Route profiel

Start
Finish

Op de kaart

Te doen in de omgeving