Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Kunderberg

Voerendaal

Kunderberg

Kunderberg Kunderberg 1Voerendaal
De Kunderberg is een natuurgebied dat bekend staat om zijn bijzondere kalkflora. Deze flora is te danken aan de kalk in de grond en het juiste beheer van het gebied door de mens. De zogenaamde kalkgraslanden ontstonden door ontginning van de hier gelegen hellingbossen. Op de ontstane open vlakte liet men rondtrekkende schapen lopen.

De dieren zorgden ervoor dat het bos niet kon terugkeren. In de loop van de 20e eeuw verdwenen de schaapskudden en daarmee ook de kalkgraslanden. Door herintroductie van het Mergellandschaap in de 70-er jaren is er weer een begin gemaakt met de beweiding van het gebied. Het gevolg daarvan is dat de specifieke kalkflora op de schrale hellingen weer terugkeert.

De schapenpootjes trappen de grasmat open en zo ontstaan er nieuwe kiemplekken voor éénjarige plantensoorten als Geelhartje, Zandmuur en Wilde tijm. In juni ziet de berg geel en paars van de harige ratelaar en van vele hier voorkomende orchideeën. Maar ook in andere perioden van het jaar is een bezoek aan de Kunderberg de moeite waard.

Overzicht

Adres
Kunderberg 1, Voerendaal
Openingstijden en tarieven

De Kunderberg is vrij toegankelijk.

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website