Highlights van Voerendaal

Deze hotspots mag je zeker niet missen

Breng je een bezoek aan Voerendaal? Dan hebben wij hier dé hoogtepunten voor je verzameld die je absoluut niet wilt missen

Een picknickdekentje met wijn, fruit en broodjes tussen de wijngaard met uitzicht op de heuvels

Wijngoed Fromberg

Op de zuidelijke hellingen van de Fromberg, gelegen aan de rand van het Heuvelland, bevinden zich de wijngaarden van wijngoed Fromberg. De gunstige ligging, de mineraal- en kalkrijke bodem en de jarenlange ervaring leiden tot de productie van topwijnen. Benieuwd naar de wijnen?  Bij Wijngoed Fromberg kun je terecht voor een rondleiding, wijnproeverij, en verschillende combi-arrangementen.

Persoon is bezig met het bewerken van mergel met gereedschap in zijn handen.

Kunradersteen-groeve

Typerend voor Voerendaal is de harde kalksteen, de Kunradersteen. Kunradersteen is ontstaan in de Krijtzee die Zuid-Limburg 80 tot 65 miljoen jaar geleden overstroomde. Vroeger werd kunradersteen veelvuldig gebruikt voor de bouw van boerderijen en huizen. Sinds enkele jaren is de Kunradersteengroeve weer geopend. Wil je ook weten hoe de steen wordt gewonnen en bewerkt? Laat je rondleiden door de groeve en ontdek hoe Kunradersteen wordt verwerkt tot moderne toepassingen.

Weggetje langs de heuvels in Land van Kalk

Land van Kalk

Land van Kalk is het Euregionale plateau van Kunradersteen dat loopt van Aken via Bocholtz tot Voerendaal en het buitengebied van Heerlen. Het gebied kenmerkt zich door het unieke natuurgebied Kunderberg, de plateau’s met adembenemende vergezichten, de monumentale Kundersteengebouwen en de mooie producten zoals het fruit en de wijn die van bijzondere kwaliteit zijn vanwege de kalkbodem.

Golf & Country Club Hoenshuis

Verscholen in de bossen en heuvels van Voerendaal treft u de schitterende golfbaan aan. Sla een balletje op de 18 holes golfbaan of geniet van een hapje en een drankje op het terras of in het restaurant van de prachtige eeuwenoude carréhoeve.

Straatje in een klein dorp met links en rechts huizen van mergel.

Beschermd dorpsgezicht Winthagen

In het gehucht Winthagen lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan: de historische dorpsstructuur met de prachtige panden en gevels van Kunradersteen is nog aanwezig. Ontdek Winthagen via één van de vele wandel- of fietsroutes.

Vooraanzicht Kasteel Cortenbach Voerendaal

De kastelen van Voerendaal

Vanwege de vruchtbare löss was Voerendaal in de Middeleeuwen zeer welvarend. Het was een plek met vele kastelen, kasteelboerderijen en grote carréboerderijen. Vandaag de dag zijn er nog vier kastelen rondom de kern Voerendaal te bewonderen; Kasteel Cortenbach, Kasteel Puth, Kasteel Haeren, Kasteel Rivieren. Ontdek ze allemaal tijdens de wandeltocht én audiotour 'Middeleeuwse avonturen in Voerendaal'.

Een man loopt over de stapstenen in Voerendaal

Wandelen & fietsen door prachtige natuurgebieden

Voerendaal heeft verschillende natuurgebieden met unieke flora en fauna: het Geleenbeekdal, het Geuldal en de Kunderberg. In juni kleuren de kalkhellingen van de Kunderberg geel en paars van de orchideeën. In het schitterende panoramalandschap met wijngaarden en groene beekdalen, waan je je in het buitenland. Ontdek de verrassende natuur door een van de vele fiets- en wandelroutes.

Via Belgica: vind jouw weg in Romeins Voerendaal

Maak kennis met een Zuid-Limburg dat je nog niet kent. Via Belgica is de naam die in de twintigste eeuw is gegeven aan een 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan, die ook door Voerendaal loopt. Volg de weg en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed.

Route des Vins Land van Kalk

Ontdek de Zuid-Limburgse wijn in het Land van Kalk rondom Ubachsberg en Winthagen middels adembenemende wijnroutes van ongeveer 12 en 8 kilometer. Onderweg passeer je vele wijngaarden met verbluffende uitzichten en vele wijnweetjes.

Er valt nog zo veel te ontdekken in Voerendaal:

Culinair genieten

Na een leuke activiteit of wandeling zijn er volop mogelijkheden om gezellig een drankje te drinken of een hapje te eten, van familierestaurant tot en met culinair genieten op niveau. Wil je thuis genieten van streekproducten? Kom dan naar een van de boerderijwinkels.

Lees verder

Uitgerust wakker worden!

In Voerendaal beleef je het ultieme vakantiegevoel. Weg uit de dagelijkse drukte kom je hier volledig tot rust. Van hotel, (mini)camping, tot sfeervolle B&B, in Voerendaal zijn er volop overnachtingsmogelijkheden.

Lees verder

Wandelen & Fietsen

Voerendaal heeft veel mooie fiets- en wandelroutes. De routes voeren je door de prachtige natuurgebieden, groene beekdalen, wijngaarden en de historische kernen. Laat je verrassen, geniet van het panoramalandschap, en ontdek de parels van Voerendaal!

Lees verder