detail

Wijngaard Fromberg

Geschiedenis en aantal stokken
Wijnbouw in Zuid-Limburg was tot aan de Napoleontische tijd de normaalste zaak van de wereld maar verdween in het begin van de negentiende eeuw. Het wordt wel geweten aan de grote kleine Fransman die geen concurrentie voor het eigen vaderlandse product zou hebben willen dulden, maar waarschijnlijker is dat klimaatverkilling en mogelijk ook druivenziektes de wijnbouw in dit zuidelijk stukje Nederland onaantrekkelijk hebben gemaakt. 

Vanaf 1975 worden in West Europa de zomers weer warmer en inmiddels telt Limburg een zestigtal gaarden, een groot aantal ervan nog klein, maar verschillende inmiddels uitgegroeid tot aantrekkelijke en goedlopende domeinen. Wijngoed Fromberg is er daar een van. Op deze zachte glooiingen van de Fromberg zijn sinds 1991 de eerste druivenstokken aangeplant, heden telt deze wijngaard circa 15.000 stokken.

Druivenrassen en wijnsoorten
De druivenrassen die hier in de zinderende zuiderzon groeien zijn: Auxerrois, Bacchus, Müller Thurgau, Reichensteiner, Riesling, Solaris en Pinot Noir en deze eindigen in de flessen als stille en mousserende wijnen.

Terroir
De bodem van de wijngaard van Fromberg bestaat uit mineraalrijke kalksteen, deze (arme) ondergrond zorgt ervoor dat de stokken hard moeten werken om hun mineralen en voedingsstoffen te transporteren, waardoor de stok sterk en krachtig wordt en smaakvolle druiven produceert. 

Grenzend aan deze helling ligt een beschermd natuurgebied, hier groeit een zeldzame orchidee, de Ophrys Apifera, deze orchidee groeit alleen op een heel zuivere bodem, daarom heeft Wijngoed Fromberg deze naam 'Ophrys' dan ook aan de eigen mousserende wijnen gekoppeld.

Landschap en klimaat
De wijngaard ligt geheel op het zuiden daarom kunnen de druiven de gehele dag volop genieten van de zonnestralen en kunnen zodoende voldoende suikers opbouwen. Hier in de wijngaard is de temperatuur altijd wel een paar graden hoger dan in het dorp. De helling heeft een hellingspercentage van circa 20%.

Wijnproces
Het hele wijnproces is in eigen hand. De druiven worden handmatig geoogst, zodoende kan er een constante goede kwaliteit gewaarborgd worden.

Openingstijden


Rondleidingen en arrangementen zijn voor groepen op aanvraag te organiseren. Voor actuele mogelijkheden en bezoek aan het borrel-terras verwijzen wij graag naar de website.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!

Tickets

Kijk voor meer tickets op www.tickli.nl